Turyści odwiedzający Paryż najczęściej wybierają przytulne restauracje i kawiarnie położone na wzgórzu Montmartre, które od zawsze było ulubionym miejscem paryskiej cyganerii artystycznej.
Nie bez powodu, artyści często uwieczniają w swoich tekstach i filmach kawiarnie ze wzgórza Montmartre, przykładem jest francuski film Amelia, którego akcja w większości rozgrywa się w typowej dla tej części Paryża kawiarni „Deux Moulins”.
Café to typ kawiarni gdzie podawane są głównie napoje, zaś w brasserie i bistrot można zamówić ciepły posiłek np. danie dnia. W tego typu miejscach bardzo często znajdują się kontuary, ulubione miejsca tych gości, którzy przychodzą by zamienić kilka słów z obsługą kawiarni i innymi klientami.
To zjawisko idealnie oddaje charakter francuskiej kultury jedzenia i celebrowania posiłków. Nic więc dziwnego, że tradycyjna francuska obiadokolacja (dîner, apéro) trwa czasem nawet kilka godzin.